ONZE PASSIE

ONZE PASSIE

Duurzaamheid bij Fruitstation van Arkel

Nu de derde generatie in het bedrijf werkzaam is, wordt de blik op de toekomst steeds belangrijker. Als fruitteler ben je erg afhankelijk van klimaat en natuur. De gevolgen van de opwarming van de aarde worden steeds meer zichtbaar. We krijgen vaker last van extreem weer. Met name vorst, hagel, hitte en droogte kunnen behoorlijke schade toebrengen aan onze productie. Dus des te meer reden om goed voor de natuur te zorgen en duurzame keuzes te maken. Alleen op deze manier blijft het mogelijk om het bedrijf door te geven aan de toekomstige generaties.

Geïntegreerde gewasbescherming

Gewasbeschermingsmiddelen beschermen de gewassen tegen ziekten, plagen en onkruiden. Het gebruik hiervan is onvermijdelijk. Om dit gebruik te verantwoorden, maken we gebruik van beslissingsondersteunende systemen voor bepaalde ziekten en plagen. Zo’n systeem werkt ondersteunend en kan informatie leveren over de noodzaak en het tijdstip van het inzetten van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zetten we ook niet-chemische onkruidbestrijding in en bij de bestrijding van bepaalde specifieke plagen wordt in de basis eerst niet-chemische methoden gebruikt of groene gewasbeschermingsmiddelen. Je kunt hierbij denken aan de inzet van natuurlijke vijanden, feromoonverwarring of het gebruik van vallen.

Duurzaamheid is nu investeren, doen en leren om later te kunnen oogsten.

Inzaaien bloemenranden

Met de aanleg van meerjarige, inheemse, bloeiende randen vergroten we de algemene biodiversiteit op en rondom ons bedrijf. Een mengsel van verschillende inheemse plantensoorten is aantrekkelijk voor veel verschillende insectensoorten. De insecten zijn op hun hun beurt weer een voedselbron voor verschillende vogels.

Zonnepanelen

Voor het koelen van het fruit is er veel energie nodig. Op de locatie in Buurmalsen is het dak vol gelegd met panelen. In totaal liggen hier 1232 panelen.  Hierdoor is de locatie voor een groot deel zelfvoorzienend in hun energiebehoefte. Ons doel is om alle locaties voor 2025 te voorzien van zonnepanelen.